A környék nevezetességei

Sokszínű kínálattal örvendezteti meg e táj az ide látogató vendégeket. Vadregényes hegyei és völgyei, szemet gyönyörködtető látnivalókkal fogadják a természetjárókat. Bővelkedik a vidék történelmi és irodalmi emlékhelyekben is, várai, kastélyai, egyházi épületei, még felújítás alatti állapotukban is lenyűgözőek. A környék számos települését érdemes meglátogatni történelmi nevezetességei, ízletes ételei és finom borai miatt.

Az alábbiakban szeretnénk egy kis ízelítőt adni a környék izgalmas kiránduló helyeiről és látnivalóiról.

Aggtelek és környéke

Aggtelek:

Az ország északi csücskében, Kazincbarcikától 33 km-re található település. Aggtelek és környéke azon kevés helyek közé tartozik, ahol a föld mélye és a föld felszíne is olyan gazdag látnivalókat rejt, amelyet elmulasztani vétek volna.

Látnivalók:

 • Baradla-barlang: a karsztvidék legkedveltebb látványossága a Baradla-barlang, mely nemcsak a térségnek, de hazánknak is legkiemelkedőbb barlangtani értéke. 1995-től a világörökség részét képezi. http://www.anp.hu/hu/menu/site/show/15/baradla_barlang
 • Ördögszántás és az Aggteleki-tó
 • Református templom
 • Fejfamúzeum és Kopjafa Emlékpark
 • Harangtorony
 • Tájház
 • Hagyományok háza

Állandó programok a településen:

 • Túralehetőségek: Baradla-tanösvény, kilátó a barlang bejárat felett
 • Vezetett túrák – barlang túrák: http://anp.hu/hu/menu/site/show/84/barlangturak
 • Aggteleki falunapok: minden év júliusának utolsó előtti hétvégéjén
 • Gömöri gyümölcsfesztivál: szeptember második fele

http://www.aggtelek.hu/

Jósvafő:

Aggtelektől 5 km-re fekszik az ország mesebeli, apró települése, Jósvafő, melynek egyik leglátogatottabb természeti látnivalója hazánk egyik legszebb ember alkotta tava, a jósvafői tengerszem. A megkapó völgyben elterülő, tündöklő, smaragd színű tavat nem érdemes kihagyni, hisz a Baradla-barlang kijárata mellett búvik meg. Igazán kellemes sétát lehet tenni a völgyben a folyások mentén és a tó körül.

Látnivalók:

 • Kessler Hubert Emlékház
 • Tengerszem-tó
 • Műemléki jelentőségű ófalu
 • Jósvafői Tájház
 • Református templom
 • Reformátustemető
 • Zsidó temető
 • Kúria Oktatóközpont, hucul lovas bázis
 • Baradla Galéria

 Állandó programok a településen:

 • Túralehetőségek: Baradla-tanösvény, Tohonya-Kuriszlán-tanösvény, Fürkész- ösvény, Tengerszem-tó, hucul méntelep a kisnemesi kúria udvarában, hucul ménes a Gergés-lápán, geológiai bemutatóhely
 • Barlangtúrák
 • Jósvafői falunapok: minden év júliusának utolsó hétvégéje
 • Jósvafői Szüret: minden év októberének első hétvégéje

Aktív kikapcsolódás: Jósvafőn található hazánk egyetlen hucul törzstenyészete. A hucul egy a Kárpátokban kialakult, az ősi vadlovakhoz, a honfoglaló magyarok lovához genetikailag igen közel álló lófajta. A ménes egész évben megtekinthető a gergés-lápai legelőkön akár fogatról vagy lóhátról is.

Igénybe vehető szolgáltatások:

 • jósvafői séta lovas kocsival, szánnal
 • lovas kocsikázás, szánozás terepen
 • gyermeklovagoltatás vezetékszáron
 • lovaglásoktatás kezdőknek
 • tereplovaglás vezetővel
 • lovaglás karámban

(előzetes bejelentkezés szükséges)

http://www.josvafo.hu/

Szinpetri:

A régi vízimalom közelében álló, rekonstruált malomban kapott helyet az Aggteleki Nemzeti Parkot bemutató Nagy Könyv és egy Magyarországon egyedülálló papírmalom, ahol a látogatók saját maguk készíthetnek merített papírt. A múzeumban Guttenberg-korabeli, rekonstruált nyomdagépek is megtekinthetőek.

Szinpetri fölött emelkedő hegyoldal egyik barlangjában a kutatók bronzkor végi emberi település nyomaira: cserépedények darabjaira és csonteszközökre bukkantak

Figyelemre méltó a község homlokzati tornyos, műemlék jellegű református temploma. 1794-ben épült késő barokk stílusban, egyszínű, sötét kazettás mennyezettel és karzatokkal, 250 ülőhellyel. 1877-ben egy tűzvész elpusztította az iskolával és a parókiával együtt; de egy éven belül helyreállították – ekkor készült el a torony sisakja.

A református egyházközség 2010. július 25-én nyitotta meg hely- és egyháztörténeti kiállítását.

http://www.szinpetri.hu/

Szögliget:

A falu, mint ahogy azt a neve is mutatja, igazi liget, hiszen a völgykatlanban megbúvó települést három irányból dús növényzettől ékes magas hegyek veszik körül és csak a negyedik irányban elhelyezkedő lankás dombok között vezető úton lehet megközelíteni.

Szögligeten üzemel egy önkormányzati tájház, valamint Dúber István tájháza, ahol megismerhetjük azokat a berendezési tárgyakat és eszközöket, amelyek valaha szerves részét képezték a hétköznapi falusi életnek.

A község főterén áll a kőfallal övezett Sarlós Boldogasszony tiszteletére szentelt, római katolikus templom, melynek védőszentje Szent Péter és Pál apostolok voltak. A templom eredetijét a XIII. század közepén emelték román stílusban.

Szögliget református temploma a falu főterének északi oldalán épült. József türelmi rendelete folytán 1798-1800 között.

Nevezetességek közé tartoznak a Szögliget határában lévő kőbányák is. Szögliget közepén bővizű langyos források fakadnak ( Taploca-Melegvíz), melyek vize télen sem fagy be.

Derenk „a Holtak falva”:

Szögligethez tartozik a falutól északnyugatra fekvő Derenk romközség, amely középkori eredetű. A török hódoltság, valamint egy 1711-es pestisjárvány során szinte teljesen elnéptelenedett. A terület urai, az Esterházy grófok lengyel jobbágyokat telepítettek be a kihalt népesség helyére.

1938-tól Horthy Miklós megkezdte a falu kiürítését, mert egy vadászterületet (medvéskertet) kívánt itt kialakítani. Ennek központja Szelcepuszta volt, ahol a kormányzó fából épült vadászkastélyát az 1950-es években bontották le.

Ma már csak a piros-fehér táblák, az egykori iskolaépület és a temető emlékeztetnek arra, hogy itt valaha egy falu állt. A területet 2003-ban az Országos Lengyel Kisebbségi Önkormányzat a Magyarországi Lengyelség Történelmi Emlékhelyévé nyilvánította.

Az egykori lakosok és leszármazottaik évente, július hónap harmadik vasárnapján megrendezik a derenki búcsút, hagyományaik őrzése céljából. A Búcsú ideje alatt lengyel és magyar kézművesek és helyi termelők kínálják és kóstoltatják termékeiket.

Szádvár:

A Szögliget melletti Szádvár az Aggteleki Nemzeti Park területének egyik legkiemelkedőbb történeti értéke, amely elhelyezkedésével, környezetével kedvelt és érdekes célpont lehet a látogatók számára.

A község határában emelkedik a 460 méter magas Várhegy, amelyet a hatalmas kiterjedésű Szádvár középkori erődítményének romjai koronáznak. Mivel 1920-tól a csehszlovák határ szomszédságába esett, tiltott zónaként gazdátlanul romladoztak a középkori vár maradványai, területét visszahódította a természet.

2007-ben megalakult a Szádvárért Baráti Kör amely szakmai felügyelettel rendszeres állagmegóvó és feltáró tevékenységet végez.

A várromhoz tanösvény vezet. A látvány csodálatos. A sajátos karsztos felszínen egyaránt megtaláljuk a hegyvidéki, a mediterrán, illetve a kontinentális erdőssztyepre jellemző fajok képviselőit.

Rudabánya:

Kis kitérővel felfedezhetik világhírű városunkat, Rudabányát, amely az Aggteleki-karszttól délkeletre, a Rudabányai-hegység délnyugati peremén található. Az ország egyik legrégebbi bányásztelepülése.

 A bányaművelés közben Rudabányán került elő 1967-ben annak a 10 millió évvel ezelőtt élt ősmajomnak az állkapocs-töredéke, amely a főemlősök és az ember fejlődésének szétválása előtti utolsó állomást jelenti. A leletet a tudományos világ Rudapithecus hungaricus néven ismeri.

1998 nyarán újabb szenzációs, a megtaláló, Hernyák Gábor tiszteletére Gabi névre keresztelt koponya-lelet került elő az emberré válás korai szakaszának e fontos lelőhelyén. Napjainkban is a régészeti szenzációkról, az évről évre újonnan előkerülő paleontológiai leletekről világhírű a település.

Látnivalók:

 • Református templom: eredetileg gótikus stílusban épült, 14. századi vasajtaját a miskolci Herman Ottó Múzeumban őrzik.
 • Bányászati múzeum: egész Borsod-Abaúj-Zemplén megye bányászatának történetét bemutatja. Részei:
 • Bányászattörténeti gyűjtemény
 • Ásvány- és őslénygyűjtemény
 • Föld alatti bemutatóhely
 • Rudabányai bányató: a volt külszíni vasércbánya helyén 1985 után keletkezett bányató az ország egyik legmélyebb állóvize. A tó hossza körülbelül 300 méter, legnagyobb szélessége 80 méter.

Nem csak ominózus mérete, hanem hazánkban egyedülálló tájképe is látogatásra ösztönöz minket; a tavat hívogató, mediterrán hangulatot idéző meredek sziklafalak és omlások határolják. Ezek a külszíni bányaművelés után maradtak vissza, felületüket fokozatosan borította el a növényzet. A kristálytiszta, kékeszöld víztükör a szürkében, barnában, sárgában és vörösben tündöklő sziklákkal, valamint a zöld növényzettel festői képet mutat, és minden idelátogatót csobbanásra ösztönöz. A tó azonban magántulajdonban van, így nem minősül horgásztónak, és a benne való fürdés is szigorúan tilos! A hideg, hirtelen mélyülő víz, valamint a felszín alatt rejtőzködő sziklák ugyanis halálos veszélyt jelentenének a fürdőzőkre.

 • A Rudabányán talált ásványritkaságok többségét a bányászok eladták az ásványgyűjtőknek, csak néhányat sikerült megőrizni a helyi múzeumban

Edelény:

Az edelényi kistérség számos természeti értékkel és épített műemlékkel rendelkezik, melyek érdemesek arra, hogy minél több látogató csodálja meg őket. A települések turisztikai értéküket gazdag történelmi múltjuknak és a viszonylagos elzártságukból következő, páratlan természeti tájnak köszönhetik.

Látnivalók:

 •  L’Hullier-Coburg-kastély az ország egyik legnagyobb és legjelentősebb barokk kastélya.  A 7710 nm2 alapterületű, 106 szobás, 365 ablakos épületkomplexum a hozzá tartozó szárnyrészekkel, a hatalmas védett kerttel a fertődi kastély után hazánk második legnagyobb kultúrtörténeti értéke. http://edelenyikastelysziget.hu/kastely
 • Római katolikus sírkápolna
 • Borsodi tájház: A tájház kiállításai a vidék lakáskultúrája és a mesteremberek műhelyei mellett a borsodi földvár ásatásának emlékeit is bemutatják. Az enteriőrök mellett csipkéket, textileket, kádár-, cipész- és kovácsműhely is látható.
 • Borturizmus, Császta szőlőhegy http://edelenyhegykozseg.hu/
 • Császta Szőlőhegyi Kálvária
 • Borsodi földvár

Szilvásvárad és környéke

Szilvásvárad

Kevés olyan település akad, amely kis méretével ellentétben oly sok ajándékát őrzi a természetnek és az emberi szellemnek, mint Szilvásvárad. Hazánk egyik legkedveltebb kirándulóhelye a Szalajka-völgy, ahol a látogatók szabadon élvezhetik a csodás környezetet, a friss, tiszta levegőt, a nyugalmat. A völgyben elénk táruló patakok, vízesések, pisztrángos tavak csodás látványt nyújtanak. Az Ősember-barlang, a múzeumok, a vadaspark látogatása elengedhetetlen része kirándulásunknak, akárcsak az erdei kisvasúttal történő utazás.

Szilvásvárad ad otthont a világhírű lipicai ménesnek. A törzsménistálló, a kocsimúzeum, a lovastörténeti kiállítás, a legelő ménes megtekintése mind-mind felejthetetlen élményt nyújt. Itt található hazánk egyetlen református körtemploma, a Bükkbe vezető tanösvény végén magasodó Millenniumi Kilátó, de hely- és őstörténeti kiállítás is várja a településre érkező vendégeket.

Látnivalók:

 • Református Kerektemplom: Szinte a település szimbólumává vált Szilvásvárad református kerektemploma. Kör alaprajzú, hengeres építmény bejáratához 12 fokos lépcsősor vezet, melyet bárki megmászhat, azonban ehhez a helyi plébános segítségét kell kérni, mert a területet évekkel ezelőtt elkerítették.
 • Orbán ház: a falu központjában található és számos, változatos kiállítást kínál a látogató számára. Megtekinthető volt már itt kézműves kiállítás, szobrászati bemutatás, fotókiállítás, faragott tárgyak szemet gyönyörködtető kiállítása. Ma múzeumi kiállítóhely, a Bükk-hegység, növény- és állatvilágát mutatja be.
 • A Lipicai Ló: a falu másik vonzereje, ami nagyon sokak számára ismert az országban, a Lipicai ménes és a lovassporthoz kapcsolódó intézményrendszer. Szilvásváradon a törzsmének a régi Pallavicini kastély melletti istállóban laknak. Az egykori grófi, klasszicista stílusban épült istállóban hat törzsmén számára van hely. A törzsmének istállójához háromtermes kiállítás is tartozik, amely a lipicai fajta eseményekben gazdag, értékes tenyésztési történetét, tenyésztési dokumentumait és használati tárgyait mutatja be.
 • Kocsi múzeum: a ló vontatta közlekedési eszközök gyűjteménye kapott itt helyet, az egyszerű szekértől kezdve a legdíszesebb hintókig.
 • Millenniumi Kilátó: 2000. augusztus 20-ra, Szent István napjára készült Millenniumi kilátó méretével és páratlan szépségű faszerkezetével uralkodik a környező hegycsúcsok felett, mintha figyelné és vigyázná e festői vidéket. A kilátó 20 méter magasan lévő teraszáról lenyűgöző látványt nyújt a Bükk minden évszakban más-más színben pompázó domborzata, a patak-völgyek, erdők rajzolata, a 13 hegyvidéki falu háztetői.
 • Archeopark: az interaktív park Szilvásvárad és a Bükk hegység ősi múltját mutatja be. A látogatók megismerhetik, sőt ki is próbálhatják többek között a kőpattintást, agyagozást, szövést-fonást, íjászatot, ősi eszközökkel gyújthatnak tüzet vagy őrölhetnek gabonát, de akár saját kőbaltát is készíthetnek. Megtalálható itt az ősemberbarlang, kelta rönkház, bronzkori paticsház, szkíta jurta, és egy új kőkori fűkunyhó hű mása is.
 • Szalajka völgy: Magyarország egyik legkedveltebb kiránduló helye a Szalajka-völgy. Legtöbbet az 1908-ban épült erdei vasúttal teszik meg a felfelé vezető utat.
 • Erdei kisvonat: A Szalajka-völgy bejáratánál lévő Fatelep állomásról indul. A vonal hossza közel 5 km. A festői útvonalon 2 megállóhely van, végállomás pedig a Gloriett tisztás.
 • Az Istállós-kői-barlang: itt találták meg a Bükk hegység leggazdagabb őskori leletanyagát: tundraszarvas, barlangi medve, ősbölény és bivalymamut csontok, az ősember kő és csont eszközei, használati tárgyai. A ma már üres barlanghoz a Szalajka forrás mellől szerpentin jellegű turistaút vezet, ami ugyan nem könnyű túra ám különleges élményt jelent az ősember nyomán járni!
 • Fátyol-vízesés, amely nemcsak a völgy, hanem hazánk egyik legszebb természeti jelensége, kiemelkedő természetvédelmi értéket képvisel.
 • A Szikla forrás
 • Vadbemutató kert
 • Kárpátok Őre
 • Zilahy Aladár Erdészeti Múzeum
 • Szabadtéri Erdei Múzeum

http://www.szilvasvarad.info.hu/

„Élmények völgye”

Ha kirándulni, túrázni szeretne, ajánljuk figyelmébe az „Élmények völgyét”! A Bükk hegység már önmagában a látnivalók kimeríthetetlen sokaságát kínálja a pihenni, túrázni vágyóknak, de mi szeretnénk kicsit bemutatni ezt a gyönyörű környéket.

A Bükk-hegység, a környező völgyek, tavak, patakok, a Bükki Nemzeti Park, a Lázbérci tájvédelmi körzet sok rejtett és sokak által már ismert kincset hordoz magában. A természeti, történelmi, néprajzi múltban gazdag vidék páratlan fekvésű, kirándulásra, lovaglásra, horgászatra, vadászatra, télen akár síelésre is alkalmas terület. E festői szépségű térség élmény dús kikapcsolódással kecsegtet.

Dédestapolcsány

A Lázbérci-tó, a patakok, a környező erdők, kedvező élőhelyet teremtenek a sok védett, szigorúan védett és egyszerűen csak szép növénynek és állatnak is. A környék kedvelt kirándulóhely, a kéktúra útvonal is érinti.

Látnivalók:

 • Dédesi vár maradványai: A várhegy festői tájékán, a Bükk hatalmas hegyeitől övezve, gyönyörű környezetben fekszik a vár, mely egy csonka kúpszerű 579 m magas mészkőszirten áll. Jelenleg csak egy fal és egy víztároló medence látható. A csodálatos kilátásértés a szép környezetért érdemes megmászni a meredek sziklákat
 • Lázbérci Tájvédelmi Körzet
 • Szent György Római Katolikus Templom: Meredek mészsziklán áll a katolikus templom, melyet 1820-ban építettek. A hagyomány szerint eredetileg Pálos-rendi kolostor állt a helyén.
 • Dédesi református templom
 • Kézművesház
 • Serényi Kastély
 • Cserépedény gyűjtemény

http://www.dedestapolcsany.hu/

Lázbérci-víztározó

A Lázbérci- víztározó és környéke természetvédelmi terület, kedvelt kiránduló- és horgászhely.

Az upponyi völgy festői sziklabércei, mészkőszirtjei közötti szurdokszerű völgyében terül el a mesterséges tó. A tárolóban összegyűjtött vizet a Bán és Csernely patakok táplálják és a megtisztított víz többszázezer ember ivóvíz szükségletének ellátását biztosítja.

A tó déli oldalán új utat alakítottak ki, amely nagyon szép szálerdőn halad át, és pompás látványt nyújt a mesterséges tó teljes panorámájára. Az új “tengerszem” az egész tájat megszépíti.

Partján tanösvények haladnak, amelyeken pihenő, tűzrakóhelyeket is kialakítottak. A parti sáv 120-métere kiemelten védett, ezért a horgászat csak szigorú szabályok mellett engedélyezett. A festői látképű Lázbérczi víztározó a borsodi horgászok kedvelt vize, melyet az ide látogatók is hamar megszeretnek.

A víztároló Uppony felőli részén meredek sziklafalak, kőfülkék, törmeléklejtők, jellegzetes “kőgomba”-képződmények láthatóak. Az erdők állományait zömmel a csertölgy és kocsánytalan tölgy, a bükk alkotják, de gyakori a galagonya, a mezei juhar és ostorménfa is.

Mályinka

A község határában sok karsztvizű forrás ered és csodálatos erdei sétára hívja a turistát. A Bánkút és Szentlélek felé vezető úton lenyűgöző látvány tárul elénk: Dédesi vár, Kisvár, Kemesnye-kő, Ördögoldal, Nyírbérc.

Nagyvisnyó:

Nagyvisnyó határában létesült 3 ha-os horgásztó, a Bükk hegységben kanyargó kerékpárút, a bánkúti sípályák, s a Bükk hegységben kijelölt túraútvonalak csalogatnak.

Nekézseny:

Az Upponyi-hegység vonulatai és a Lázbérci Tájvédelmi körzet ölelik át a községet. A természetet kedvelő, csendet, nyugalmat kereső emberek kiváló túrákat tehetnek bennük. A lovaglás szerelmesei számos lovastúra-útvonalon érinthetik e tájat.

Tardona:

A Bükk lábánál fekvő, egykor vadregényes környezetben elhelyezkedő falucska ma az egyik legjelentősebb Jókai-emlékhelyek közé tartozik. Tardona körül sok kiváló vizű forrás található. A falu a Bükki Nemzeti Parkkal határos, ahol a csendesen lépkedő turista sok állattal találkozhat, gyakoriak a nagyvadak, de akár az újból meghonosodott farkas vagy hiúz nyomára is bukkanhatunk.

Uppony:

A Bükk legöregebb része, az Upponyi-hegység vonulatai ölelik át a községet. A látvány több mint megkapó, s az erre tévedő ember azt gondolná, ezt már semmi nem múlja felül. De igen, az Upponyi-szoros! Festői bérceivel, vadregényes mészkőszikláival méltón lehet a község büszkesége. Uppony gazdagon tárja fel múltja és jelene kincseit az érdeklődőknek. Az ide látogató képzeletében letűnt századok visszhangja kél. A szép táj, a kanyargó csermely, a sűrű erdőkkel borított hegyoldalak, az upponyi pincék harmonikusan foglalják keretbe e kicsiny községet.error: Content is protected !!